Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Kép Cicabetegségek

FIV - Immunhiány
FeIV - leukózis
FIP - fertőző hashártyagyulladás
PDK - policisztás vesebetegség
HD - dysplasia
HCM - szívizom-elfajulás

 

Cicusainkat folyamatos orvosi ellenőrzés alatt tartjuk, FIV, FeIV,FIP, és PDK betegségek ellen teszteljük.,  

Felv (Leucosis): A nyirokrendszer rákját okozza. Közvetlen érintkezéssel terjed.

Súlyos,mindig halálos betegség.

FIP:Fertőző hashártyagyulladás.Elsősorban hasüregi fertőzést okoz,de megtámadja a májat,vesét,idegrendszert és az agyat is. Mindig halálos kimenetelű.

FIV:Hasonló az ember AIDS-vírusához,de csak macskákat fertőz.Nyállal terjed.Védőoltás ellene nincs!

A fenti három esetben elengedhetetlen a negatív teszt,mely vérvétellel állapítható meg.

PDK: Policisztás veserák. Dominánsan öröklődik.Védőoltás ellene nincs.

HCM: Szívizom elfajulás.Bármely korban felléphet.Ok:veleszületett szívbetegség,vírusfertőzés,mérgek és taurin hiánya is. Ultrahangos vizsgálattal  kimutathatóak!

 

A  kölyökmacska alapimmunitásának létrehozásához 9 hetes kortól kezdve valamennyi fertőző betegség ellen oltást kell kapnia.Hiszen az anyától a tejjel felvett ellenanyagok szintje egyre csökken.Ezek a védőoltások a kölyköknél csak akkor hatékonyak,ha megismétlésre kerülnek,hogy a szervezet memóriasejtjei jól rögzítsék azt.

 Az állatorvos tájékoztatja a gazdit a cica számára szükséges valamennyi oltásról,és arról,hogy meddig nem érintkezhet más macskákkal.Az állatorvos a védőoltásokat oltási könyvbe írja be,hogy nyomon lehessen kövötni,milyen fertőző betegségek ellen védett az állat.Ez nagyon fontos dokumentum,a veszettség olltásokat is tartalmazza,és kiállítások, utazások esetén az állat egészségi állapotának igazolására szolgál.

A  felnőtt  macskák  védőoltása:  a kölyök állatok alapoltásokkal szerzett védettsége nem tart egész életükön át.A védőoltásokat évente egyszer ismételni kell,hogy a felnőtt macska biztosan védett legyen a fertőző betegségek ellen.Az évi ismétlő oltások emlékeztetik, felfrissítik a macska immunrendszerét.Az ismétlő oltások azért is fontosak,mert az állatorvos ellenőrizni tudja a macskánk egészségügyi állapotát.  

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nagykanizsa, Herkules 23

(Abért Lászlóné, 2009.06.10 10:49)

van egy viskasmacskám 3 éves, egy idő óta nem nagyon eszik, mi lehet az oka. Ha van valami tipp szivesen fogadom. Egyenlőre orvosra most cica szinten nem telik.